Droog haar? Met deze 7 beste tips heeft u er nooit meer last van!

Droog haar? Met deze 7 beste tips heeft u er nooit meer last van!

Droog haar kan op verschillende manieren ontstaan. Er zijn namelijk veel factoren die bepalen hoe het haar eruit ziet. Sommige factoren hebben we in de hand, andere niet. Het weer heeft bijvoorbeeld invloed op je haar, maar dat is natuurlijk iets waar u meestal maar weinig aan zult kunnen doen. Andere factoren die droog haar kunnen veroorzaken zijn: 1) Zwemmen in zwembaden met chloor of door zwemmen in de zee. Door het chloor en zout droogt het haar namelijk sneller uit. 2) Verschillende weersomstandigheden. 3) Gebruik maken van stylingsproducten die met warmte werken, zoals een föhn of een stijltang.

Hoe kunt u droog haar gemakkelijk herkennen?

Niet iedereen ziet of iemand droog haar heeft of niet. De belangrijkste kenmerken van droog haar hebben we voor u op een rijtje gezet, zodat u het zelf snel kunt herkennen:

  • Het haar is dof en het glanst niet.
  • Het haar gaat snel klitten.
  • Het haar valt niet soepel, het valt vaak niet mooi en is moeilijk in model te brengen.

Vraagt u zich af wat u kunt doen tegen droog haar? Hieronder hebben wij zeven beste tips voor u.

Tip 1: Was uw haar niet te vaak en niet te warm

Was uw haar niet te vaak en als u het wast, was het dan niet te warm. Warm water zorgt er namelijk voor dat uw haarschubben open gaan staan. Haarschubben zitten op elke haar en vormen in feite een soort beschermlaag van uw haar. Het zijn een soort kleine klepjes, die net als schubben over elkaar heen liggen (vandaar de naam). Ze zijn erg belangrijk voor gezond haar en uw beste hulpmiddel tegen droog haar. Zo reguleren ze bijvoorbeeld de vochtbalans in het haar. Wanneer de schubben beschadigd zijn of niet goed werken (ze staan bijvoorbeeld te veel open), dan wordt het vocht niet meer goed gereguleerd. En daardoor krijgt u dus droog haar. Om dezelfde reden is het onverstandig om na het haren wassen de haren wild te drogen met een handdoek.
 
Droog haar

Tip 2: Laat uw haar natuurlijk drogen

Laat het haar natuurlijk drogen. Dit kan wellicht niet altijd (zeker lang haar doet er vaak lang over om te drogen), maar het heeft wel de voorkeur. Door de hitte van de föhn droogt  uw  haar (letterlijk) uit. Dit geldt ook voor andere warmtebronnen zoals een stijltang. Gebruikt u toch een föhn of stijltang? Dan adviseren wij om een serum of olie te gebruiken. Dit legt een laagje over het haar, wat het beschermt tegen de hitte. Hierdoor krijgt u minder snel droog haar.

Tip 3: Gebruik met droog haar zo min mogelijk chemicaliën

Gaat u uw haar verven of laat u een permanent zetten? Gebruik dan daarbij zo min mogelijk chemicaliën. Deze drogen uw haar namelijk uit. Chemicaliën vermijden kunt u doen door bijvoorbeeld alleen de uitgroei te verven en uw punten met een spoeling te behandelen. Belangrijk is ook om na de behandeling een verzorgend haarmasker in te doen en dit goed te laten inwerken, zodat uw haar goed kan herstellen.

Tip 4: Geef uzelf zo nu en dan een massage

Uw hoofdhuid is erbij gebaat om zo nu en dan een massage te krijgen. Dit kunt u zelf doen, of laat het doen door een professional of door een goede vriend(in) of uw partner. Het zorgt ervoor dat de talgproductie op gang komt, waardoor uw haar minder droog wordt. Daarnaast werkt een massage ook nog eens heel ontspannend. Houd uw talgproductie goed in de gaten: van te veel talg kunt u juist het tegenovergestelde krijgen van droog haar, namelijk vettig haar. Maar als u last heeft van droog haar loopt het waarschijnlijk niet in zo’n vaart.
 
Droog haar massage

Tip 5: Ga regelmatig naar de kapper

Laat de punten van uw haar regelmatig knippen. Vrijwel altijd gaat droog haar namelijk samen met gespleten haarpunten. Door deze simpelweg af te knippen ziet het er meteen minder droog uit. Zeker voor dun haar is dit belangrijk, omdat dat vaak wat kwetsbaarder is.

Tip 6: Borstel droog haar met beleid

Heeft u gekruld haar? Dat pluist vaak sneller dan stijl haar. Hierdoor lijkt het sneller alsof u droog haar heeft. Een tip is om uw haar nooit droog met een borstel of kam te behandelen, want hierdoor gaat uw haar pluizen. Als u al pluizig haar heeft wordt dit nog erger. Dit kunt u voorkomen door het haar een beetje vochtig te maken. Daarnaast kan het handig zijn om te experimenteren met een goede mousse of olie, die kan soms wonderen doen. Het is even kijken welke goed bij u past en van welke u geen droog haar krijgt.

Mocht u gekruld haar of kroeshaar hebben, dan kan het verstandig zijn om naar een speciale krulkapper of kroeskapper te gaan. Die weten vaak goed met uw haar om te gaan en kunnen u goede tips geven tegen al te opstandige krullen, of ze juist prachtig stylen. Niet alle haarproducten zijn namelijk gemaakt voor kroeshaar en het zou zonde zijn als u juist door deze producten droog haar krijgt of het niet zo mooi zit als zou kunnen.

Tip 7: Vermijd alcohol met droog haar

U kunt met droog haar het beste alcohol zoveel mogelijk vermijden. Van alcohol droogt uw haar namelijk uit. Het is daarom verstandig om altijd even naar de ingrediënten van verzorgingsproducten te kijken. In sommige mousses zit bijvoorbeeld alcohol en dat zorgt dus voor droog haar –en dat willen we nu juist voorkomen. Tot slot: dit zijn tips die bedoeld zijn als richtlijnen. Heeft u zin om lekker in de zee te zwemmen op een zonnige dag? Of heeft u juist een hectische dag en móet uw haar gewoon even snel worden gedroogd? Dan kunt u best de zee induiken of die föhn pakken. Een keertje is niet zo erg en veroorzaakt meestal niet meteen droog haar. Zolang u dat niet te vaak doet is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Beperk dit soort momenten echter wel zoveel mogelijk. Heeft u toch te droog haar gekregen? Dan heeft u nu zeven tips om daar wat aan te doen.